Vi företräder 24 regionala
museer från hela sverige.

Västernorrlands museum

Västernorrlands museum är ett kulturhistoriskt museum med huvudbyggnad och friluftsmuseum på Murberget i Härnösand. Andra kulturarv i länet, såsom Gammelgården i Myckelgensjö (länk till sida), Ulvö Kapell och Styresholm fornborg (länk till sida), ägs av Stiftelsen länsmuseet Västernorrland. Förutom med sina egna byggnader och miljöer så bedriver museet tillfällig verksamhet, t.ex. utställningar, i samverkan runt om i länet.

Upptäck länets historia och kulturarv tillsammans med Västernorrlands museum. Museet finns på flera platser i länet, i Härnösand, Myckelgensjö, Prästmon och på Ulvön. Här kan du uppleva, utforska och lära om Västernorrlands historia och samtid.

Museets huvudbyggnad finns på Friluftsmuseet Murberget i Härnösand. I huset finns utställningar som skildrar länets historia genom 10 000 år och i den stora utställningshallen en trappa upp visas tillfälliga utställningar. Här finns också en museibutik och en restaurang som serverar lunch och fika. På friluftsmuseet som är öppet under sommarsäsongen finns historiska hus som berättar om livet förr. I Härnösand finns också Fritidsbåtsmuseet, även det öppet under sommaren. Museets alla besöksmål har fri entré.

Besök museets huvudbyggnad och Friluftsmuseet Murberget

Följ skyltarna med LÄNSMUSEUM från E4:an i Härnösand. Museet har flera besöksparkeringar, två nära museibyggnaden och en lite längre ner på området. Vid museibyggnaden finns handikapparkering och en laddstolpe för elbil. Bussar kan köra upp passagerare till museets entré.

Det går stadsbuss till länsmuseet. Buss 24 stannar vid hållplats Murbergsskolan/ Länsmuseet. Från busshållplatsen är det ca 200 meter att gå via Murbergsskolan. Se detaljerad information.

Museibyggnaden

Arkitekten som har ritat huset heter Gunnar Mattsson. Huset började byggas 1992 och invigdes den 17 juni 1994. Husets framsida vetter mot de gamla husen på friluftsmuseet och har en träfasad. Övriga ytterväggar har byggts av tegel och ger en känsla av rustik magasinsbyggnad. Det går att se de byggnadsdetaljer som gett huset namnet ”Hässja”. Hela byggnaden är ca 7000 m2 stor. Under 2020 till 2023 kommer basutställningarna att vidareutvecklas. Detta arbete kommer att påverka utställningarna med start hösten 2020.

Murberget friluftsmuseum

Murberget friluftsmuseum är ett av de största friluftsmuseerna i Sverige med byggnader och miljöer som speglar bebyggelse, social historia, utbildningsväsende, kyrkans och socknens betydelse, vägväsendet, järnbruken, samisk kultur, efterkrigstiden och fäbodkultur. Under sommaren finns kunniga guider som visar området. Kyrkan, som är producerad på 1920 talet efter medeltida förebilder, är en omtyckt vigselkyrka. Friluftsmuseet har öppet alla dagar 19 juni till 9 augusti alla dagar kl. 11-17.

Fritidsbåtsmuseet

På Fritidsbåtsmuseet i Härnösand finns en mängd unika båtar och båtmotorer. Här skildras kärleken till havet och relationen mellan en båt och dess ägare genom enskilda berättelser, men också fritidsbåtskulturens utveckling och tekniken bakom svenskt båtbyggande. Utställningen bygger dels på Statens maritima museers historiska samling, dels på lokalt byggda båtar från Härnösands och Höga kustens utsökta båtbyggartraditioner. Fritidsbåtsmuseet har öppet alla dagar 19 juni till 9 augusti alla dagar kl. 11-17. För eventuella avvikelser för öppettider.

 

Västernorrlands museum

Midsommar
Möte mellan älvarna
Julmarknad