Hallands länsmuseer
Hallands Konstmuseum
Hallands Konstmuseum ligger vackert beläget intill Nissan och Norre Katts park i centrala Halmstad. Museibyggnaden ritades av Ragnar Hjort och invigdes i september 1933. Hösten 2016 stängdes museet för om- och tillbyggnad och återinvigdes igen den 26 oktober 2019. I moderna lokaler som uppfyller dagens krav på klimat och säkerhet erbjuds här ett omfattande utbud av utställningar, program och pedagogik.
Bildkonst, folkkonst, design och nyare uttrycksformer ingår i museets samling – rik och växande tack vare Svea Larson (1907-1989) från Getinge strax norr om Halmstad. Sin kvarlåtenskap donerade hon till museet som idag har en unik möjlighet att kontinuerligt förvärva konst och konsthantverk med halländsk anknytning. Svea Larsons donationsfond har också varit avgörande för de konstnärliga gestaltningarna i det om- och tillbyggda museet.
Förutom museibyggnaden på Tollsgatan förvaltar Hallands Konstmuseum även Friluftsmuseet Hallandsgården. Sommartid erbjuds här en mängd aktiviteter för alla åldrar, ofta i samarbete med föreningslivet. Från midsommarfirande till slöjdworkshops.
På uppdrag av och i samarbete med Region Halland driver Hallands Konstmuseum också Konst i Halland – ett resurscentrum med fokus på utvecklingsfrågor för bild- och formkonst i Halland. Detta sker i samverkan med konstnärer, de halländska kommunerna, föreningsliv och en konstintresserad allmänhet. Konst i Halland arbetar bland annat med nationella och internationella utbytesprogram genom vistelsestipendium och residens. Inom Konst i Halland arrangeras också kurser och fortbildningar för bild- och formkonstnärer samt pedagogisk verksamhet för barn och unga.
Hallands Konstmuseum ingår tillsammans med Hallands kulturhistoriska museum i Stiftelsen Hallands Länsmuseer.
Hallands länsmuseer
Hallands kulturhistoriska museum
Hallands kulturhistoriska museum är beläget vid en av Hallands vackraste platser och med historiens vingslag i väggarna. Museet ligger med nyrenoverade lokaler sedan 2014 i Varbergs fästning vilken under historien vakat över staden Varberg. Med sina höga stenmurar står den som ett minnesmärke över en tid av krig och maktlystenhet då Nordens länder låg i ständig strid med varandra. Som gränspost under dessa krig har Varbergs fästning många gånger hamnat i händelsernas centrum. Även om dess nutidshistoria är mindre krigisk är fästningen fortfarande högaktuell. I dag är museet och platsen en kulturupplevelse av stora mått som årligen drar en stor publik med ett omfattande utbud av tillfälliga utställningar, program och pedagogik samt våra basutställningar.
På Hallands kulturhistoriska museum kan man bland annat möta norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – och världens enda kända pålade mosslik. I utställningen visas både det pålade mossliket, en rekonstruktion av mannen och den oerhört välbevarade medeltida klädedräkten. I utställningen finns också ett upptäckarspår som bygger på barns frågor om Bockstensmannen. Här kan du uppleva medeltiden med flera sinnen.
På museet visas även Konstnärskolonin Varbergskolan där konstnärerna Richard Bergh, Nils Kreuger och Karl Nordström ingick samt utställningen Halland genom tiderna som tar besökaren på en tidsresa genom Hallands historia från stenåldern till dagens Gekås. Möt hallänningar från både bondeklass och adel, sjörövare, emigranter och en lemur. Unika föremål inlånade från hela landet och från museets egna stora samlingar visas.
Museet arrangerar årligen större och mindre evenemang. Medeltidsdagarna lockar årligen mellan 7000-8000 första helgen i juli. Sport- och höstlovsaktiviteter samt museets julmarknad är välbesökta. Under sommaren kan man även gå på dramatiserad vandring där nedslag i historien iscensätts med aktörer som leder besökaren runt längs vallar och ner i kanonrum.
Hallands kulturhistoriska museum ingår tillsammans med Hallands konstmuseum i Stiftelsen Hallands Länsmuseer.
Hallands länsmuseer
Upptäck våra 24 länsmuseum